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Section 6.6

Note: Romanette (ii) is 

omitted because it 

addresses the 2014/2015 

through 2017/2018 

Delivery Years and is no 

longer applicable.
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Section 6.6
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PJM’s Compliance Concern

• As written, Section 6.6 can be read in various ways that conflict 

with other sections of the Tariff/OA and requires changes.

• The primary issue is that it suggests the ability for PJM to commit 

resources on their price PLS offer or cost-based offer during 

times that are in conflict with other sections of the Tariff/OA.
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Section 6.6(a) Interpretation #1

• Possible interpretation: Cost-based offers do not apply to any of “following 

circumstances”. Those circumstances only apply to “market-based offers conforming to 

parameter limitations”.

• This conflicts with Section 6.4.1 which requires PJM to commit a resource on the lesser of 

the market-based  or cost offer when it does not pass the TPS test.

• The circumstances under which the Market Seller is subject to the cost-based offer are 

unclear.



PJM©20196www.pjm.com | Public

Section 6.6(a) Interpretation #2

• Possible interpretation: Cost-based offers and market-based offers 

conforming to parameter limitations can both be used in the “following 

circumstances”.

• This results in several conflicts.
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Section 6.6(a) Interpretation #2: Issue #1

• Possible interpretation: PJM may consider 

committing a unit on its cost-based offer 

during an emergency condition regardless of 

the TPS test.

• Section 6.4.1 states that units may only be 

offer capped on their cost-based offers for 

specific reasons defined in that section. 
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Section 6.6(a) Interpretation #2: Issue #2

• Possible interpretation: PJM may consider committing a unit on its market-based 

offer conforming to parameter limitations when the Market Seller fails the TPS test 

and there is no emergency condition.

• PJM does not believe that this is consistent with the intended use of the Price PLS 

schedule.
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Inconsistency between Section 6.6(a)(i) and Section 6.4.1(e)

• 6.4.1(e) suspends offer capping when the TPS test is passed.

• Under a certain interpretation, 6.6(a)(i) suggests the usage of the cost-based offer when 

the Market Seller “fails” the TPS test

• This should be changed to align with 6.4.1(e) and allow the usage of the cost-based offer 

when the Market Seller “does not pass” the TPS test


